Vorige edities

Pilooteditie 2022

Op woensdag 30 maart 2022 werd de allereerste Geschiedenisprijs uitgereikt. Drie scholen uit Vlaanderen en Brussel gingen de uitdaging aan en kwamen hun projecten toelichten in de hoop de jury te overtuigen en de felbegeerde prijs in de wacht te slepen.

 

OLVI Pius-X Zele maakte onder begeleiding van Joris Van Doorsselaere een project rond “VHVD: een reis door de tijd”. De aanleiding was de lokale sporthal VHVD in Zele die in 2022 zou gesloopt worden. In een poging het vele erfgoed dat aan deze site verbonden was te documenteren, trokken de leerlingen erop uit om via interviews, archiefbezoeken de geschiedenis van VHVD in kaart te brengen. Samen met lokale erfgoedpartners zoals de Heemkundige kring en Jeughuis Juvenus bouwden de leerlingen een tijdlijn op met aandacht voor de verschillende functies van de site. Naast een passage op de Geschiedenisprijs presenteerden de leerlingen hun project ook op Erfgoeddag 2022.

“Er is een gebouw bij ons in de gemeente dat wordt afgebroken in april. Het gebouw is belangrijk geweest voor veel van ons Zelenaars, de inwoners van Zele dus, en onze leerkracht meneer Van Doàrsselaere, en dat we daar iets rond moesten doen en zo zijn wij eigenlijk met het project begonnen. Eind april houden we nog een tentoonstelling over het gebouw.”

(Leerlinge Pius X Zele)

Het GO! Atheneum Emanuel Hiel Schaarbeek presenteerde hun project “Legends of Kahiel” . Sofie De Langhe begeleidde deze groep legendemakers. Via een Twitteraccount  (@LegendsofKahiel) waarbij historische mythes uit verschillende culturen creatief verwerkt werden, legden de leerlingen de link gemaakt met de hedendaagse problematiek van fake news.

“Meestal als we geschiedenis krijgen zijn we gewoon aan het zitten en aan het luisteren naar de leerkracht. Echt geschiedenis onderzoeken en presenteren was interessant om te doen.”

(Esther Chialuka Motuanya, GO! Atheneum Emanuel Hiel, Schaarbeek)

GO! Atheneum Beveren-Waas werkte onder begeleiding van Inge Misschaert een wandeling rond Verborgen geschiedenissen in Beveren uit. in samenwerking met de gemeente Beveren werd een route uitgestippeld (nog aan te vullen).

“Wat de jury opgevallen is, is het enthousiasme van de leerlingen. Dat is eigenlijk het meest hoopgevende als jongeren smaak krijgen voor geschiedenis, zin krijgen om zelf een project te ontwikkelen, dan denk ik dat ze de juiste attitudes zullen ontwikkelen om aan een opleiding geschiedenis te beginnen.”

 Bruno De Wever (voorzitter jury)