De Geschiedenis Olympiade in het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg
Op woensdag 30 maart 2022 werd een piloot-editie Geschiedenis Olympiade gelanceerd. Drie scholen uit Vlaanderen en Brussel gingen de uitdaging aan. De leerlingen stelden hun projecten in het Begijnhofkerk Sint-Elisabeth voor aan het brede publiek, de medestudenten en medeleerlingen. Met hun creatieve en originele projecten trachtten ze de jury te bekoren om zodoende de felbegeerde prijs in de wacht te slepen. Het was geen gemakkelijke opdracht voor de jury!
De juryleden waren niemand minder dan:
– Jan-Frederik Abbeloos – Journalist bij De Standaard
– Christine De Weerdt – Directeur van het STAM en experte publieksgeschiedenis
– Bruno De Wever – Historicus en Vakgroepvoorzitter Geschiedenis (UGent)
– Naïma Lafrarchi – Onderzoekster EduMa en Coördinator Geschiendenis Olympiade
– Sarah Vanagt – Documentairemaakster
Onze Decaan Prof. dr. Gita Deneckere verwelkomde onze gasten. De Gentse Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere, zelf historica, duidde het maatschappelijk belang en aanwezigheid van geschiedenis als discipline in de bredere samenleving. Prof. dr. Bruno De Wever onderstreepte op zijn beurt het belang van goed geschiedenisonderwijs en de meerwaarde van een historisch perspectief om te komen tot een (genuanceerd) maatschappelijk debat. Allen waren onder de indruk van de kwaliteit en inzet van de deelnemende leerlingen en het uitgewerkt project!
Niet te vergeten: onze eigen studenten hielpen de deelnemende scholen met het opzetten van de tentoonstelling, modereerden de prijsuitreiking, verzorgden de PR, …
Ben je geprikkeld om deel te nemen met je klas(sen) aan de Geschiedenis Olympiade? Je kan je klas(sen) inschrijven op deze pagina. Daar vind je alle belangrijke informatie om deel te nemen aan de Geschiedenis Olympiade nog eens op een rijtje.
OLVI Pius-X Zele maakte onder begeleiding van Joris Van Doorsselaere een project rond “VHVD: een reis door de tijd”. De aanleiding was de lokale sporthal VHVD in Zele die in 2022 zou gesloopt worden. In een poging het vele erfgoed dat aan deze site verbonden is te documenteren, trokken de leerlingen erop uit om via interviews, archiefbezoeken de geschiedenis van VHVD in kaart te brengen. Samen met lokale erfgoedpartners zoals de Heemkundige kring en Jeughuis Juvenus bouwden de leerlingen een tijdlijn op met aandacht voor de verschillende functies die de site had doorheen de tijd. Naast de presentatie op de Geschiedenis Olympiade presenteerden de leerlingen hun project ook op Erfgoeddag 2022. Hoe mooi is dat!
Het GO! Atheneum Emanuel Hiel Schaarbeek presenteerde hun project “Legends of Kahiel” . Sofie De Langhe begeleidde deze groep legendemakers. Via een Twitteraccount (@LegendsofKahiel) waarbij historische mythes uit verschillende culturen creatief verwerkt werden, legden de leerlingen de link met de hedendaagse problematiek van fake news. Prof. dr. Jeroen Deploige gaf de leerlingen enkele kneepjes van het ‘narratologie-vak’.
“Meestal als we geschiedenis krijgen, zijn we gewoon aan het zitten en aan het luisteren naar de leerkracht. Echt geschiedenis onderzoeken en presenteren was interessant om te doen.”
(Esther Chialuka Motuanya, GO! Atheneum Emanuel Hiel, Schaarbeek)
GO! Atheneum Beveren-Waas werkte onder begeleiding van Inge Misschaert een wandeling rond Verborgen geschiedenissen in Beveren uit. Zij gingen op zoek naar ‘onzichtbaar erfgoed’ in de publieke ruimte. Ze tekenden een grondplan waarop enkele bezienwaardigheden te zien zijn. Ze kregen de steun van de gemeente Beveren om de wandelroute digitaal uit te werken.
“Wat de jury opgevallen is, is het enthousiasme van de leerlingen. Dat is eigenlijk het meest hoopgevende. Als jongeren smaak krijgen voor geschiedenis, zin krijgen om zelf een project te ontwikkelen, dan denk ik dat ze de juiste attitudes zullen ontwikkelen om aan een opleiding geschiedenis te beginnen.”
Bruno De Wever (voorzitter jury)